# 0

Reteta de turta dulce de casa - desertul copilariei. Bunica intotdeauna ne prepara turta dulce de Craciun. acest desert minunat, extrem de aromat si indragit de cei mici. Cand vine vorba de sarbatori, intotdeauna aleg sa fac turta dulce de casa dupa reteta traditionala, clasica si foarte simpla de mai jos. Gustul se aseamana foarte mult cu cel pe care il are cea din comert facuta dupa reteta originala.

Turta dulce de casa
___
Ingrediente
  • 480 g faina (impartita in 150 g + 330 g)
  • 225 g zahar
  • 125 ml apa
  • 50 g unt
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un varf cutit de sare
  • o lingura de mix de condimente pentru turta dulce (eu am luat gata preparat de la LIDL)
  • Glazura:
  • un albus de ou
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri de apa fierbinte
loading...

Cum se prepara turta dulce de casa dupa reteta traditionala, clasica:

Aluat pentru turta dulce – reteta traditionala

Intr-o craticioara, topeste la foc mediu o lingura plina cu zahar pana cand acesta se caramelizeaza si prinde o culoare usor maro.

Peste acest sirop de zahar toarna 125 ml de apa clocotita si asteapta ca acesta sa se topeasca.

Cand zaharul s-a topit, adauga mixul de condimente si restul de zahar.

Amesteca totul la foc mediu pana cand zaharul se topeste. Nu trebuie ca amestecul sa ajunga sa clocoteasca.

Cand consideri ca lichidul a ajuns la o temperatura de 75° C ia cratita de pe foc.

Peste siropul fierbinte pune 150 g faina, toata odata. Amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu ajutorul unui tel, ca sa nu ramana cocoloase, pana cand compozitia devine omogena.

Lasa deoparte sa se raceasca putin, apoi adauga untul si amesteca bine ca sa se topeasca, apoi incorporeaza oul.

Preincalzeste cuptorul la 180° C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.

Separat, intr-un alt vas, amesteca restul de faina cu sarea si bicarbonatul de sodiu.

Treptat adauga aceasta compozitie peste cea cu sirop obtinuta mai devreme.

Framanta aluatul pentru turta dulce pana cand devine elastic si nelipicios. Daca este nevoie se mai poate adauga 1-2 linguri cu faina.

Ia din aluat cate o bucata cam cat marimea unei nuci si da-i forma unei bile cu ajutorul palmelor.

Aplatizeaza-le usor si aseaza-le in tava, lasa loc intre ele, aproximativ 2 cm. La copt turta dulce va creste si in acest fel evitati sa nu se prinda una de cealalta.

In timp ce lucrezi bilele, acopera tava cu un prosop umed sau cu folie de plastic. In acest mod se evita uscarea aluatului.

Introdu tava la cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute, in functie de marimea pe care ai ales-o. Daca ati ales sa faceti bucati mici de turta dulce nu trebuie sa coaceti foarte mult.

Aluatul copt trebuie sa ramana oarecum moale la atingere. Pe masura ce se raceste acesta se va intari. Daca vei lasa prea mult turta dulce la cuptor, aluatul se va usca iar cand se va raci va fi prea tare.

Cum se face glazura pentru turta dulce de casa:

In timp ce turta dulce este la copt, pregateste glazura.

Intr-un bol curat bate bine albusul cu ajutorul unui mixer sau tel pana cand devine o spuma tare.

Adauga treptat zaharul pudra si continua sa mixezi pana cand spuma devine lucioasa.

Pune apa fierbinte si amesteca bine.

Turta dulce de casa se glazureaza foarte usor.

Pune 2-3 bucati de turta dulce intr-un vas de plastic si adauga putina glazura.

Pune capacul vasului si scutura bine.

Scoate bucatile de turta dulce de casa pe un gratar cu ajutorul unei furculite.

Continua in acelasi mod si cu restul de turta dulce neglazurata.

Lasa turta glazura intr-un loc rece pana cand glazura se usuca.

Turta dulce preparata in acest fel se poate pastra in vase inchise ermetic.

In timp, turta dulce va deveni din ce in ce mai frageda.

Acorda nota pentru reteta Turta dulce de casa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 4,00 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response