# 0

Reteta prajitura albinita cu foi cu miere si crema de gris. Albinita mai este cunoscuta si sub alte denumiri: Albinuta, prajitura dulcineea, prajitura claudia, prajitura mimoza sau ca prajitura cu foi cu miere de albine. Indiferent de denumire, reteta de prajitura albinita este aceeasi. Patru foi cu miere de albine, un strat generos de gem sau dulceata acrisoara de caise, macese sau zmeura si crema de gris.

Este una dintre cele mai populare retete de prajituri, indragita de romani. Reteta de mai jos este foarte asemanatoare cu reteta originala, iar foile cu miere se pot pregati inainte cu cateva zile. Eu coc aceste minunate foi cu miere pe dosul tavii, dar se pot coace si direct in tava, pe hartie de copt.

Prajitura Albinita – foi cu miere si crema de gris
___
Ingrediente
  • Foi:
  • 135 g zahar
  • 475 g faina
  • 5 g bicarbonat de sodiu
  • 2 oua
  • 200 g miere de albine
  • Crema de gris:
  • 250 g unt
  • 400 ml lapte
  • 65 g gris
  • 1 lamaie
  • 120 g zahar pudra
  • In plus:
  • 300 g dulceata la alegere
  • zahar pudra (optional)

Cum se face prajitura Albinita cu foi de miere si crema de gris:

Intr-un bol, mixeaza spuma ouale pentru aproximativ un minut.

Pune zaharul si continua sa mixezi pana cand zaharul se topeste si se formeaza o spuma pufoasa.

Adauga mierea de albine si omogenizeaza totul.

La final incorporeaza bicarbonatul de sodiu si treptat faina.

Framanta pana cand vei obtine un aluat moale, dar suficient de elastic.

Presara cu faina pe suprafata de lucru si pe aluatul obtinut si dai o forma rotunda. Chiar daca este un aluat moale, nu va faceti griji pentru ca se lucreaza foarte usor cu el.

Pune aluatul intr-o folie de plastic sau intr-o punga si lasa-l sa stea pentru 2-3 ore la temperatura camerei.

Dupa acest timp, unge suprafata de lucru cu ulei si imparte aluatul in patru parti egale.

Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie cu dimensiunea de aproximativ 20×28 cm.

Foile se coc rand pe rand, pe dosul unei tavi unsa cu unt sau ulei, la cuptorul preincalzit la 180° C de grade pentru circa 6-7 minute.

Inainte de a introduce la cuptor, foile se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la coacere.

Foile sunt foarte fragile. Atunci cand le scoateti din cuptor si vreti sa le dezlipiti de pe tava cu ajutorul unui cutit. Le asezati pe masa si le lasati sa se raceasca pana cand faceti crema.

Pentru crema se procedeaza in felul urmator.

Pune laptele la fiert iar cand ajunge la punctul de fierbere adauga zaharul pudra si grisul in ploaie. mixeaza bine sa nu ramana cocoloase.

Dupa ce grisul s-a racit, adauga coaja rasa si sucul de la o lamaie, apoi untul taiat in cubulete.

Pentru asamblarea prajiturii procedeaza in felul urmator.

Pe spatele unei tavi aseaza prima foaie, iar peste ea intinde uniform jumatate din crema de gris.

Aseaza cea de a doua foaie si intinde un strat subtire de dulceata. Eu am folosit dulceata de caise. In cazul in care doresti ca prajitura sa fie mai dulce, pune mai multa dulceata.

Aseaza a treia foaie si intinde restul de crema de gris, apoi pune cea de a patra foaie.

Inainte de a servi prajitura se tine la frigider pentru o ora, astfel incat crema sa se inchege.

Optional prajitura se pudreaza cu zahar pudra.

Acorda nota pentru reteta Prajitura Albinita – foi cu miere si crema de gris

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5,00 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response