# 0

Reteta traditionala simpla, ungureasca de pogacele cu jumari. Este o reteta de pogacele cu pasta de jumari si untura de porc pe care le poate face oricine. In unele retete culinare unguresti mai sunt intalnite si sub denumirea de pogace sau pogaci.

Pogacele cu jumari (reteta traditionala simpla)
___
Ingrediente
  • Aluat:
  • 550 g faina
  • 1 galbenus
  • 300 ml lapte
  • 25 g de untura (1 lingura mare) sau unt cu 80% grasime
  • 25 g drojdie proaspata sau 1 plic (7 g) drojdie uscata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 2 lingurite rase de sare
  • Umplutura:
  • 300 g pasta de jumari
  • sare
  • piper alb
  • Pentru uns si decor:
  • 1 ou
  • susan sau chimen
  • paprica (boia dulce)
loading...

Mod de preparare pogacele cu jumari - reteta traditionala simpla, ungureasca:

Aluat pentru pogacele cu jumari

Amesteca drojdia cu zaharul si adauga laptele caldut.

Lasa deoparte cat sa se activeze drojdia, circa 10 minute.

Dupa acest timp, adauga 2/3 din faina si amesteca bine de tot.

In cazul in care folosesti aparat de facut paine sau de framantat, bate bine pana cand face bule de aer.

Adauga sarea, untura sau untul cu peste 80% grasime si galbenusul.

Amesteca putin, apoi incorporeaza restul de faina.

Lasa aluatul la dospit, dar nu foarte mult, 30 minute.

Umplutura pentru pogacele cu jumari:

Cat timp aluatul sta la dospit, macina jumarile in cazul in care nu ai pasta.

Lasa pasta sa ajunga la temperatura camerei pentru a o putea intinde usor.

Condimenteaza pasta de jumari cu sare si piper alb sau negru, in functie de preferintele fiecaruia si imparte-o in trei portii.

Dupa cele 30 minute, ia aluatul de la dospit si intinde-l pe masa de lucru intr-o foaie groasa de 1 cm.

Unge foaia de aluat cu o parte din cele trei de pasta de jumari.

Impatura in 9 si lasa la dospit pe masa, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Intinde din nou si unge cu a doua parte de jumari si impatura iar in 9.

Mai repeta operatiunea inca odata. Dupa fiecare impaturare lasa cateva minute la dospit. In caz contrar nu vei putea sa intinzi aluat deoarece este mult prea elastic.

Dupa ce a stat la dospit si a treia oara, intinde intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,8 cm si unge deasupra cu ou batut amestecat cu un varf cutit de paprica.

Cu ajutorul unui cutit sau dispozitiv special cresteaza putin la suprafata, dar nu foarte adanc, cat sa aiba modelul specific pogacelelor.

Cum se decupeaza pogacelele cu jumari

Aceste pogacele cu jumari se pot decupa cu ajutorul unui pahar sau forma.

Eu am folosit un pahar cu ajutorul caruia am decupat 50 bucati de pogacele cu diametrul de 6 cm.

Marginile care raman de la decupat le poti intinde putin cu mana si taia, asa cum sunt, in forma mai neregulata.

Ungele cu ou si presarale cu susan sau chimen, apoi pune-le la copt si pe ele.

Aseaza pogacelele decupate intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Eu am presarat pe aceste pogacele cu jumari seminte de susan, dar in functie de preferinte se poate presara si chimen.

Inainte de a introduce tava la cuptor lasa pogacelele in tava, la dospit, pentru 10 minute.

Se coc la cuptorul preincalzit la 170° C pentru 20-25 minute sau pana cand se rumenesc bine si devin usor aurii.

De indata ce sunt gata, pogacelele se lasa sa se racoreasca, apoi se aseaza intr-un cos in care s-a asternut in prealabil un prosop de bucatarie.

Acorda nota pentru reteta Pogacele cu jumari (reteta traditionala simpla)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 4,67 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response