Prepararea pestelui la cuptor nu este foarte greu insa pe cat de usor este pe atat de diferit poate fi rezultatul final. Inca din cele mai vechi timpuri preparatele culinare cu peste au o mare cautare in gastronomia romana, dar nu numai. Exista si un proverb in acest sens care spune: "Nici o masa fara peste". Pestele este si o sursa foarte bogata de vitamine si minerale dar consumat in mod excesiv poate face si rau organismului.
Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il cunoastem este faptul ca in orice reteta in care folosim peste, acesta trebuie foarte curatat si spalat.
Majoritatea medicilor recomanda pacientilor sa consume peste intrucat acesta contine putin colesterol asigurand o digestie usoara. Astfel persoanele care doresc sa aiba un regim de viata cat mai echilibrat si sanatos trebui sa creasca aportul de carne de peste.
Mai jos am scris modul cum prepar eu pestele la cuptor.

Ingrediente
  • un peste mare sau doi mici (eu am folosit pastrav)
  • doua lamai
  • doua rosii
  • 100 g unt
  • 100 ml vin rosu
  • ceapa
  • 3-4 ciuperci proaspete (daca nu aveti puteti folosi si ciurperci din conserva)
  • sare si piper dupa gust
  • boia dulce de ardei
  • cimbru
  • ulei (am folosit ulei de masline)
Anunturi Sponsorizate

Mod de preparare Peste la cuptor

Peste la cuptor

Curatati bine pestele de solzi, ii scoateti maruntaiele si apoi il spalati sub jet de apa. Il frecati bine cu sare, mai ales in interior, si dati deoparte pentru aproximativ 25-30 minute.

Asezati hartie de copt sau folie de aluminiu intr-o tava si o ungeti bine cu unt.

Asezati pestele in tava si incepeti sa il condimentati pe toate partile si prin interior cu piper, boia si cimbru.

Taiati lamaia in felii subtiri si le bagati in burta pestelui alaturi de 1-2 felii de rosie, putina ceapa tocata marunt si 2-3 felii de ciuperci.

Legumele care raman le puneti in tava, pe langa peste.

Stropiti totul cu putina zeama de lamaie, ulei de masline si vin.

Dati tava la cuptorul preincalzit pentru cca 30-40 minute.

Cand este gata, carnea de peste trebuie sa fie moale.

Daca inca nu este facut si mai aveti zeama in tava, luati cu o lingura si dati peste peste pentru a se rumeni frumos.

Pestele la cuptor se serveste cald, alaturi de legume din tava in care s-a copt si o bucata de mamaliguta calda.