Dintre preparatele culinare specifice Pastelului face parte si pasca, care poate fi coapta in diverse forme. Mai este cunoscuta si sub denumirea de "painea saracilor" din cauza ca in traditia evreiasca, evreii saraci continuau sa o manance si dupa Paste. Desi am preparat mai multe retete de pasca (cu ciocolata, smantana, fructe confiate, urda, etc.), aceasta reteta de pasca cu branza de vaci si stafide este placul familiei mele.

Ingrediente
  • Pentru aluat:
  • 25 g drojdie
  • 3 oua
  • 250 g zahar
  • 150 g unt
  • 3 linguri de lapte
  • vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 800 g faina
  • 3 linguri de ulei
  • Pentru umplutura:
  • 500 g branza de vaci
  • 125 g crema de branza
  • 3 oua
  • 200 g de stafide
  • 100 g de zahar
  • un varf cutit de sare
  • 10 g unt
  • o lingura faina
  • 2 linguri pesmet (optional)
Anunturi Sponsorizate

Mod de preparare Pasca cu branza si stafide

Pasca cu branza si stafide

Incepem cu aluatul. Freacam galbenusurile cu zaharul, iar separat batem albusurile spuma. Drojdia o amestecam bine cu laptele pana obtinem o smantana si dam deoparte la crescut.

Faina cernuta o punem intr-un vas mare, peste aceasta adaugam amestecul de galbenusuri, cel de albusuri si jumatate din cantitatea lapte amestecata cu drojdie.

Amestecam bine si incorporam tot laptele. Punem esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Framantam bine aluatul pana cand este potrivit de tare.

Intr-un alt recipient punem untul topit impreuna cu 3 linguri de ulei. In timp ce framantam coca, punem cate doua linguri de unt topit amestecat cu ulei.

Lasam la crescut 35-45 minute, intr-un loc cald, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Intre timp pregatim umplutura.

Amestecam branza de vaci impreuna cu crema de branza si cele trei oua. Incorporam stafidele, zaharul, un varf cutit de sare (daca branza este prea sarata nu mai puneti sare), putin unt si o lingura de faina.

Luam o bucata de aluat si modelam baza pascutei (grosimea ideala ar fi de 1 cm, pe care o punem intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina). Din restul de aluat pregatim impletitura de pe marginea pascutei.

Facem margine de jur imprejur, impletita in trei si o cruciulita impletita tot in trei pe mijloc. Modelam 3 suluri lungi de grosime egala si le impletim in 3, apoi punem aceasta impletitura pe marginea aluatului din tava rotunda. Impreunam capetele impletiturii si le ascundem cat mai frumos in interiorul tavii. Modelam si o cruce mica impletita tot in 3 pe care o punem in mijlocul compozitiei de branza.

In cuptorul preincalzit introducem tava cu aluatul baza si impletitura de pe margini pentru aproximativ 10 minute cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu ramane crud aluatul atunci cand punem branza.

Dupa cele 10 minute, scoatem tava si presaram peste aluat pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza. In mijloc, punem impletitura in forma de cruce.

Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu o lingura de lapte, dam pasca la cuptor si o lasam pana se rumeneste.