# 0

Reteta simpla de mucenici moldovenesti insiropati si pufosi. Cand se fac mucenicii? Cum bine stie toata lumea, in fiecare an pe data de 9 martie sarbatorim cei 40 de Mucenici. Nemaifiind foarte mult timp pana atunci, am sa va explic mai jos cum pregatesc eu una din numeroasele retete traditionale de mucenici sau macinici, cum li se mai spune popular. Retetele de mucenici se fac diferit de la o zona la alta, astazi va voi explica reteta mea de mucenici moldovenesti, care sunt aromati, cu mult sirop, fiind un adevarat deliciu.

Mucenici moldovenesti (reteta traditionala)
___
Ingrediente
  • Aluat:
  • 25 g de drojdie proaspata
  • 1/2 kg faina
  • 250 ml de lapte (in cazul in care ii faceti de post inlocuiti cu apa)
  • 70 ml ulei
  • 90 g zahar
  • un ou
  • Sirop:
  • 250 ml apa
  • 4 linguri cu miere
  • doua plicuri de zahar vanilat
  • cateva linguri de zahar (in functie de cat de dulce doriti)
  • esenta de roma sau de vanilie
  • nuca macinata (pentru presarat pe deasupra)
loading...

Mod de preparare mucenici moldovenesti pufosi, insiropati si aromati:

Puneti faina cernuta intr-un vas mai mare.

In centrul acesteia faceti o scobitura in care puneti drojdia.

Incalziti laptele sau apa in cazul in care faceti mucenici de post sau nu aveti lapte si adaugati zaharul pentru a se topi.

Adaugati peste drojdie o lingurita de zahar si puneti si cateva linguri de lapte putin caldut. Pregatiti o maia si lasati pana isi dubleaza volumul.

Dupa aceea framantati un aluat adaugand alternativ lapte caldut si ulei, iar la sfarsit puneti si un praf de sare.

Lasati la dospit la un loc cald pentru cateva minute.

Dupa ce s-a dublat volumul aluatului, formati mucenicii.

Eu am facut din aluat suluri cu aceeasi grosime pe care le-am impletit in forma cifrei opt.

Mucenicii moldovenesti se pot modela si in alte forme.

Asezati mucenicii in tava de copt tapetata in prealabil cu hartie de copt, ii ungeti cu putin galbenus de ou si ii lasati intr-un loc caldut pentru inca 10-15 minute.

Dupa acest timp dati tava cu mucenici la cuptor pentru 30 minute, iar cand acestia se rumenesc, opriti focul aragazului si scoateti de la cuptor.

In timp ce mucenicii se coc, dati miejii de nuca prin masina si pregatiti siropul.

Puneti cei 250 ml de apa intr-un vas, adaugati cele patru linguri de miere, zaharul vanilat, un varf cutit de sare, esenta de rom si vanilie si cateva linguri de zahar in functie de cat de dulce doriti sa fie siropul.

Lasati sa fiarba la foc mediu pentru aproximativ 15 minute.

Dupa ce acesta este gata turnati pe fiecare mucenic 3-4 linguri de sirop si presarati cu nuca macinata.

Acorda nota pentru reteta Mucenici moldovenesti (reteta traditionala)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 4,33 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response