Facebook Tweet Pinit Google+
# 0

Dulceata de nuci verzi intregi este una dintre cele mai rafinate dulceturi, o combinatia aromata intre dulce-amarui si usor acrisoara, cu o textura unica. Dulceata de nuci verzi are numeroase proprietati si beneficii, fiind diferita de toate celelalte retete de dulceata pentru ca, marea ei calitate nu consta in masa de fruct ci in aroma si textura, fiind mai degraba vorba de o conservare in sirop, inspirata din bucataria trationala greceasca.

Dulceata de nuci verzi intregi este relativ simplu de facut, dar una dintre cele mai delicate parti ale acestei retete delicioase consta in curatarea nucilor. Inainte de a va apuca sa preparati dulceata, trebuie sa va echipati cu manusi pentru a nu va pata si nu in ultimul rand multa rabdare, deoarece este destul de migaloasa, dar efortul merita cu prisosinta.

Ingrediente
  • 1,3 kg nuci verzi proaspete si necuratate (~100 bucati)
  • 800 g zahar
  • 500 ml apa
  • 2-3 lamai
  • 1 pastaie de vanilie
Dulceata de nuci verzi pentru iarna
___

Mod de preparare dulceata de nuci verzi pentru iarna:

Pentru a curata nucile de coaja aveti nevoie de un cutit bine ascutit si manusi din latex pentru a nu va murdari pe maini. De asemenea, le puteti curata sub jet de apa rece.

Dupa ce vor fi curatate, cantitatea de nuci va fi de aproximativ 500 grame.

Sub coaja verde, care e destul de groasa, nuca este deja formata si chiar se simte forma (marginile) mai pronuntate ale nucii care sunt putin mai tari. Tot ce este verde trebuie curatat.

Pe masura ce cureti nucile, pune-le intr-un castron cu apa rece.

In primele 3-4 ore apa trebuie schimbata de trei sau patru ori, iar in a patra sau a cincea tura de apa rece nucile trebuie sa ramana peste noapte, impreuna cu cateva felii de lamaie.

In total, nucile curatate trebuie sa stea in jur de 24 de ore in apa rece.

A doua zi trebuie sa arate la fel de bine ca in prima zi, cand au fost curatate.

Pune la foc si opareste de trei ori cate 3-4 minute, schimband de fiecare data apa, apoi lasa la scurs pe un servetel de bucatarie.

Intre timp pregateste siropul.

Pune zaharul impreuna cu cei 500 ml de apa si cu pastaia de vanilie la fiert.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat iar siropul a incepe sa se lege putin, adauga nucile curatate.

La jumatatea timpului de fiert adauga si sucul de la o lamaie si jumatate.

Lasa aproximativ 15 minute la foc mic, apoi da mai tare.

Din cand in cand, poti apasa cu o lingura pe cate o nuca pentru a vedea daca se inmoaie.

Daca se simt moi atunci cand apasam si imbibate in sirop, marim temperatura si le mai lasam sa traga un clocot puternic.

Aveti grija insa ca siropul se caramelizeaza rapid la foc iute, asa ca nu asteptati sa se ingroase prea mult.

Chiar daca siropul vi se pare fluid, dupa ce se raceste acesta se va ingrosa suficient.

Se poate testa turnand cate o picatura de sirop pe o farfurie. Daca nu se intinde, dulceata de nuci verzi este gata.

Pentru a pastra dulceata de nuci verzi pentru iarna, aceasta se toarna fierbinte in borcane sterilizate, se capseaza cu capace noi si se intorc cu gura in jos pentru cateva minute.

Acorda nota pentru reteta Dulceata de nuci verzi pentru iarna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 voturi, media: 3,83 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response