Crema de zahar ars este un desert racoritor, delicios, cu putine ingrediente, usor de preparat si in acelasi timp un desert cu care iti poti impresiona musafirii. Nu-mi pot imagina sa treaca vara fara sa ne desfatam macar o data cu o crema de zahar ars pe care o prepar dupa reteta de mai jos.

Este desertul preferat al copiilor mei si finilor nostri care ne viziteaza de cel putin 2-3 ori pe an.

Ingrediente
  • 7 oua
  • un litru de lapte dulce
  • 150 + 250 g zahar
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • esenta de rom
Anunturi Sponsorizate

Mod de preparare Crema de zahar ars (reteta clasica)

Crema de zahar ars (reteta clasica)

Se sparg ouale si se bat spuma impreuna cu 150 grame de zahar. Se adauga laptele, zaharul vanilat, esenta de rom si se amesteca din nou cu mixerul.

Daca laptele este crud, de vaci, se fierbe mai intai si se raceste. Laptele din comert se foloseste ca atare.

Intr-o cratita de 2-3 litrii sau intr-un vas de sticla termorezistent topim cele 250 grame de zahar, amestecand continuu pana se caramelizeaza. Trebuie sa fim atenti sa nu lasam prea mult pentru ca devine amar si va da un gust neplacut cremei.

Luam vasul de pe foc si intindem caramelul cu lingura pe toata suprafata asa incat sa se acopere peretii vasului cel putin pana la inaltimea la care ajunge compozitia.

Turnam compozitia de ou si lapte, dar nu inainte de a amesteca din nou cu mixerul de cateva ori.

Asezam vasul intr-o tava sau cratita mai mare in care am pus apa calda si introducem in cuptorul preincalzit. Timp de coacere circa o ora.

Putem coace direct in cuptor, fara vasul cu apa, dar iese mai poroasa cu bule de aer prin ea, iar timpul de coacere se scurteaza.

Este gata atunci cand se desprinde de marginile vasului si se rumeneste usor pe deasupra.

Lasam sa se raceasca, apoi punem la frigider pentru cateva ore.

Se serveste taiata in felii ca pe tort si se adauga cateva linguri de sirop caramel.

*Nota: Puteti orna crema de zahar ars cu frisca sau cu fructe, dupa preferinta fiecaruia.