# 0

Reteta de cozonac fara framantare, pufos si aratos. S-ar putea sa va vina greu sa credeti, dar chiar da, se poate face cozonac fara framantare. Este o reteta simpla de cozonac de casa pe care il poti prepara chiar si in locul unei retete clasice.

Cozonac fara framantare cu nuca si cacao
___
Ingrediente
  • 1 kg faina 000
  • 5 oua
  • 300 g zahar
  • 1/2 (100 g) unt 80% grasime
  • 5 linguri ulei
  • 200 ml lapte (+ 300-400 ml lapte sau apa calda in completare daca e nevoie la framantat)
  • 400 g nuca macinata
  • 4 linguri cacao
  • coaja de la o lamaie si doua portocale
  • 1 fiola esenta de rom
  • 42 g drojdie proaspata sau un plic (7 g) drojdie uscata
  • zahar vanilat pentru deasupra
loading...

Cum se face cozonacul pufos fara framantare cu nuca si cacao:

Cum se face aluatul pentru cozonac fara framantare:

Se separa ouale. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacao (aceasta este umplutura).

Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar la dospit, intr-o adancitura facuta in faina.

Cand „fierbe” drojdia se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit (caldut, nu fierbinte).

Atentie, nu se framanta deloc. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina. In cazul in care este nevoie de lichid, se adauga apa sau lapte, caldute. S obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.

Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul intr-un loc cald pentru o ora. Cu mainile unse cu putin ulei se imparte aluatul in patru, formandu-se sfere.

Se ia fiecare sfera si se intinde. Se acopera cu umplutura obtinuta mai sus. Se poate adauga dupa preferinte si miez intreg de nuca, din loc in loc, rahat sau stafide, apoi se ruleaza.

Ca sa obtinem un cozonac aratos, pufos si mare, impletim cate doua sucituri, apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.

Deci, din cele patru sfere ne ies doi cozonaci.

Lasam cozonacii la temperatura camerei, sa creasca in forme inca o ora. Ii ungem cu ou batut, apoi ii introducem in cuptorul preincazit la 180 grade pentru 35-50 minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea.

Dupa ce ii scoatem de la cuptor, se presara dupa preferinte cu zahar vanilat.

Cozonac fara framantare cu nuca si cacao mod preparare

Acorda nota pentru reteta Cozonac fara framantare cu nuca si cacao

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (67 voturi, media: 3,88 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response