Search

Cozonac de casa romanesc (reteta traditionala)

Cozonacul este un desert traditional romanesc si bulgaresc, pe care il gatim de Paste si de Craciun, dar si cu alte ocazii. Aluatul pentru cozonac se face lafel in aproximativ toata tara.
Dupa forma pe care o au coznacii pot fi drepti sau rotunzi (cozonacii rotunzi si inalti sunt specifici zonei Moldovei si se mai numesc si babe), simpli sau impletiti. Daca dorim sa facem cozonaci impletiti, trebuie sa renuntam la umplutura propriu-zisa si sa folosim bucati de fructe confiate pe care le inglobam in aluat.
Dintr-un kg de faina, mie imi ies doi cozonaci, in tavi (forme de paine) potrivite ca marime. Daca vreau sa fac patru cozonaci, folosesc doua kilograme de faina s.a.m.d.
O sa va spun ingredientele necesare pentru un kg de faina (totul se multiplica in functie de cantitatea de faina folosita).

Ingrediente
  • Pentru aluat
  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 250 g zahar
  • un pachetel de drojdie (50 g)
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • o lingurita cu varf de sare
  • esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • Pentru umplutura, folositi in functie de preferinte: miez de nuca amestecat cu cacao, putin lapte, zahar vanilat, esenta de rom, stafide, rahat.
_

Mod de preparare Cozonac de casa romanesc (reteta traditionala)

Cozonac de casa romanesc (reteta traditionala)

Mai intai se prepara maiaua: intr-o cratita mai mica amestecati drojdia cu 100-150 ml lapte din cantitatea de lapte, si aprox. 1/4 din cantitatea de zahar (eu pun din ochi laptele si zaharul). Dupa ce se dizolva drojdia, adaugati faina (nu toata), doar pana capata consistenta unei smantani – ca la chec.

Asezati cratita intr-un loc mai cald si asteptati sa creasca 30-40 min in functie de cat de cald este.

Intre timp bateti oualele cu zaharul.

Restul de faina trebuie sa fie pregatita intr-un lighean mai mare sa puteti framanta aluatul si de asemenea sa aiba loc sa creasca.

Eu amestec sarea de la inceput in faina. Dupa ce a crescut maiaua se toarna peste faina, se pun si oualele batute cu zaharul.

Laptele si uleiul trebuie sa fie pregatite (putin caldute) de dinainte.

Framantati cu mana pana se incorporeaza maiaua si compozitia din oua si zahar, apoi adaugati treptat laptele caldut si framantati pana cand obtineti un aluat mai moale decat cel pentru paine.

Puneti aromele si incepeti sa adaugati treptat uleiul. Eu framant aluatul circa 10 – 15 min. trantindu-l de lighean.

Daca drojdia este buna, aluatul face mici umflaturi pline cu aer. Puneti aluatul la odihnit intr-un loc cald.

In aproximativ o ora si jumatate, la mine creste cat ligheanul.

Daca ati folosit un kg de faina, impartiti aluatul in doua.

Le intindeti pe rand cu sucitorul, le puneti umplutura dorita, rulati si asezati in tavile care in prealabil au fost unse cu ulei.

La mine se umple tava in proportie de 1/2 cu aluat si las la odihnit pana creste in nivel cu tava.

Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil, iar cand a crescut aluatul in tavi, introduceti la copt (la foc potrivit) si lasati pana se rumenesc la suprafata.

Faceti testul cu o scobitoare.

La sfarsit eu ii ung cu un sirop, mai gros, din cateva linguri de apa si zahar.

*Nota: Toate ingredientele, inclusiv faina, trebuie sa fie la temperatura camerei.

Reteta Cozonac de casa romanesc (reteta traditionala) scrisa de ,
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (70 votes, average: 4.11 out of 5)
54.11
Loading...Loading...




14 comentarii la “Cozonac de casa romanesc (reteta traditionala)

    1. Laura Popescu Post author

      Imediat sub „Modul de preparare”, deasupra imaginii cu cei doi cozonaci, am explicat clar cum se prepara maiaua. Este acea compozitie din lapte, drojdie, zahar si faina, care sa pune la dospit(crescut).

      Reply
  1. Tada

    Si eu am folosit reteta. A fost primul cozonac din viata mea si a iesit super :) . Multumesc pt reteta.

    Reply
    1. Laura Popescu Post author

      Ma bucur nespus de mult ca ti-a iesit cozonacul. Sa-l serviti sanatosi si te mai astept sa incerci si alte retete.

      Reply
  2. Stefan

    Am încercat reteta dumneavoastra de cosonac tradizional romanesc, a iesit foarte bun, cred ca sunteti o bucatareasa desavarsita, cosonacul a iesit minunat, toata familia si toti prueteni m-au laudat :) Mersi pentru reteta !!!

    Reply
  3. Tada

    De cand v-am descoperit, fac cozonaci chiar si in afara sarbatorilor, doar pentru ca s-a dus vestea printre prieteni ca fac cozonaci super :) ! Multumesc tare mult !

    Reply
  4. Laura Popescu Post author

    Multumesc foarte mult pentru aprecieri si ma bucur ca reteta de cozonaci v-a reusit. Poate incercati si alte retete.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

'