# 0

Ciorba de perisoare este una dintre mancarurile traditionale romanesti. Nu prea exista sarbatoare mare fara ca orice gospodina sa gateasca aceasta ciorba. Va propun sa gatim ciorba de perisoare dupa o reteta originala, sanatoasa si usoara in care perisoarele sunt oparite inainte de a fi introduse in ciorba.

Puteti folosi dupa preferinta, carne de porc, de vita sau amestec. De asemenea, dupa aceeasi reteta eu gatesc si ciorba de perisoare cu carne de curcan sau de pui. Eu nu obisnuiesc sa pun orez in carnea de perisoare pentru ca nu imi place si, in plus de asta, le poate destrama.

Secretul este sa folositi carne macra. Cu cat carnea este mai grasa, cu atat riscati ca perisoarele sa se imprastie in ciorba.

Un alt secret este sa framantati carnea mai mult cu mana pentru ca perisoarele sa iasa pufoase.

Pentru acrit folositi ce aveti la indemana sau ce preferati mai mult: bors, zeama de lamaie sau zeama de varza. Mie nu imi place gustul de cimbru, dar puteti pune putin in carne sau chiar o crenguta in ciorba.

Pentru a da mai mult gust ciorbei, uneori fierb inainte cateva oase de vita, dar nu este obligatoriu.

Ciorba de perisoare (reteta traditionala)
___
Ingrediente
  • Pentru perisoare:
  • 800 g carne tocata
  • 1 ou
  • piper, sare
  • cimbru(optional).
  • Pentru ciorba:
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei rosii
  • 1 capatana mica de telina
  • 300 ml suc de rosii sau rosii in bullion
  • 50 g orez
  • bors magic (bors lichid) sau zeama de varza
  • o legatura de leustean
loading...

Cum se face ciorba de perisoare (reteta traditionala):

Pentru inceput, pregatim carnea tocata pentru perisoare. O framantam bine dupa ce am pus in ea oul, piper si sare dupa gust. Modelam apoi cu palmele perisoare de marimea nucilor si le asezam pe un blat. Daca perisoarele se lipesc de maini, ungem palmele cu ulei.

mod de preparare perisoare

Lasam perisoarele deoparte si ne ocupam de zarzavat.

perisoare

Mai intai punem aproximativ 4 l de apa la fiert in oala in care dorim sa preparam ciorba de perisoare.

Curatam si tocam cubulete zarzavatul. Mai intai ceapa, morcovul, telina, apoi ardeiul. Cand clocoteste apa, punem ceapa si radacinoasele tocate, iar dupa 10-15 min, ardeiul. Adaugam putina sare. Pe un alt ochi al aragazului, punem la fiert cca. 1-2 l de apa cu putina sare. Cand da in clocot, lasam focul mic si introducem perisoarele. Le lasam doar pentru 3-4 minute si le scoatem cu spumarul intr-o strecuratoare mai mare. Le trecem pe sub jet de apa pentru a se spala de spuma de carne. Le rasturnam in oala de ciorba si le lasam sa fiarba impreuna cu zarzavatul aproximativ 20 de minute. Acest procedeu il folosesc pentru ca ciorba de perisoare sa iasa mai clara si pentru ca, oricat am incerca saluam spuma, tot mai ramane in zeama.

adaugam perisoarele si zarzavatul

Adaugam orezul spalat si sucul de rosii. Dupa 15 min mai adaugam apa calda, daca a scazut in timpul fierberii, pentru a obtine cantitatea de ciorba dorita, acrim cu bors “magic” dupa gust si potrivim de sare.

orez in ciorba de perisoare

Daca acrim ciorba de perisoare cu zeama de varza sau bors lichid nu mai este nevoie sa adaugam apa, ci completam cu acestea. Mai lasam 10 minute sa clocoteasca si luam de pe foc. Adaugam leusteanul tocat si acoperim cu capac.

Ciorbita de perisoare se serveste calda, cu ardei iute.

Acorda nota pentru reteta Ciorba de perisoare (reteta traditionala)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (43 voturi, media: 4,19 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response