# 0

Reteta de ciorba de ardei umpluti fara rantas sau cum i se mai spune in ardeal "zama de piparca umpluta" sau "ciorba de poprici umplute". Reteta de ciorba de ardei umplut ramane aceeasi, o bunatate.

Umplutura se face la fel ca la sarmale sau ca la ardei umpluti: cu orez si ceapa, fara oua. De obicei pentru aceasta reteta folosesc ardei mici, dar la fel de bine se pot folosi si ardei gogosari din gradina.

Ciorba de ardei umpluti
___
Ingrediente
  • Pentru ardeii umpluti:
  • 25 ardei mici sau 10-11 ardei de marime medie
  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita
  • 2 cepe medii tocate (albe sau rosii)
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • 100 g orez
  • 2 linguri ulei
  • In plus:
  • 2 linguri ulei
  • 1 litru suc de rosii
  • 1 ceapa tocata
  • 1 morcov mediu taiat cubulete
  • sare
  • putin zahar
  • smantana pentru servit
loading...

Mod de preparare ciorba de ardei umpluti:

Pentru inceput, spala bine ardeii sub jet de apa rece, apoi lasa-i sa se scurga.

Ia pe rand fiecare ardei si scoate-i coarele si semintele, decupand usor cate un capacel in jurul coditei.

Eu nu am pastrat capacele decupate pentru ca au fost foarte mici si am scobit cat mai aproape de codita.

Cum se face umplutura din carne tocata pentru ardei umpluti?

De fiecare data eu folosesc carne de porc, dar cine doreste poate sa foloseasca si carne de vita, de pui, de curcan sau chiar in amestec.

Trebuie sa fie o carne cu grasime pentru ca umplutura sa fie moale si aerata.

Cu cat carnea este mai slaba cu atat umplutura pentru ardei iese mai densa si mai indesata.

Intr-un bol incapator pune carnea si condimenteaza cu sare si piper.

Curata ceapa (cele doua bucati), toac-o marunt si pune la calit in ulei incins cu un praf de sare, la foc mediu, cat sa devina usor sticloasa, fara sa se rumeneasca.

Peste ceapa adauga orezul crud, bine spalat, si caleste impreuna cu ceapa pentru aproximativ 1-2 minute.

Eu folosesc cam 100 g de orez la 1 kg de carne tocata.

Opreste focul si lasa deoparte cat sa se racoreasca putin.

In bolul cu carnea tocata pune cimbru uscat, verdeata tocata marunt (marar, patrunjel verde), apoi orezul si ceapa calita.

Framanta bine cu mainile pana cand vei obtine o umplutura omogena.

Umple fiecare ardei cu umplutura pregatita, lasand cam o jumatate de cm liber. In timp ce fierbe, orezul se umfla si va umple si spatiul lasat liber.

Ca un secret, pentru a obtine cea mai buna ciorba de ardei umpluti: prajeste usor ardeii umpluti pe toate partile. Incinge putin ulei intr-o tigaie si prajeste rapid ardeii umpluti pe toate partile, intorcandu-i din cand in cnad. Trebuie sa fie putin rumeni, nu exagerat.

Cu ajutorul acestui truc vei obtine niste ardei umpluti deosebiti si vei vedea ca se vor consuma rapid, chiar si tecile lor.

Intre timp, curata si ultima ceapa si un morcov de marime medie.

Caleste ceapa si morcovul cu un praf de sare intr-o lingura de ulei, cat sa se inmoaie putin.

Adauga sucul de rosii si opreste focul.

Intr-o oala de aproximativ cinci litri, aseaza ardeii umpluti si toarna peste ei amestecul de suc de rosii si circa un litru de apa.

Condimenteaza cu sare si adu totul la punctul de fierebere, la foc mediu.

Pune aproximativ o lingurita de zahar care are rolul de a controla aciditatea sucului de rosii.

Cand ciorba de ardei umpluti incepe sa fiarba, redu focul si acopera partial cu un capac.

Lasa sa fiarba pentru 45 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca.

Pe parcurs, daca apa scade, mai poti completa cu apa.

Ciorba de ardei umpluti se poate servi calda, cu smantana.

Trebuie neaparat sa incercati si voi aceasta reteta simpla si delicioasa de ardei umpluti.

mod preparare Ciorba de ardei umpluti

Autor: Ramona Margean

Acorda nota pentru reteta Ciorba de ardei umpluti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 voturi, media: 3,43 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response