# 0

Reteta de choux a la creme, pronuntat "şu a la crem" sau intr-un singur cuvant "şualacrem", exact asa cum le spun francezii. Traducerea mot a mot inseamna "varza cu crema". Choux a la creme se aseamana foarte mult cu eclerul. Este o prajitura fina, vintage, formata dintr-o gogoasa de aluat, umpluta cu crema de vanilie sau frisca.

Aceasta prajitura nu doar ca arata bine, dar este si foarte gustoasa. Probabil ca multi cunoasteti acest lucru pentru ati comandat-o la restaurante, dar cati dintre voi ati incercat sa o preparati acasa? Ei bine, mai jos aveti reteta de choux a la creme, o reteta simpla, usor de facut, foarte asemanatoare cu reteta originala frantuzeasca.

Choux a la creme
___
Ingrediente
  • Aluat (pate a choux):
  • 125 g faina
  • 125 ml apa
  • 125 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 125 g unt cu minim 80% grasime
  • 4 oua
  • Umplutura:
  • crema de vanilie (reteta aici)
  • 600 g smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • Decor:
  • zahar pudra
loading...

Mod de preparare choux a la creme - reteta clasica, frantuzeasca:

Intr-o cratita, pune laptele, apa, un praf de sare si untul taiat cubulete.

Pune craticioara la foc.

Cand lichidul da in clocot, adauga faina.

Amesteca rapid cu o lingura, timp de 3-4 minute, pana cand aluatul se aduna la un loc, intr-o masa compacta.

Continua sa amesteci pana cand aluatul se „usuca”, mai exact pana cand pe baza cratitei se formeaza o pelicula albicioasa.

Ia cratita de pe foc si lasa deoparte zece minute, cat sa se racoreasca.

Dupa acest timp, adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Daca ati folosit oua mai mici, ar fi bine sa folositi cinci, nu patru.

Aluatul pentru choux a la creme trebuie sa aiba o consistenta ca de budinca.

Toarna aluatul obtinut intr-un pos si formeaza mici gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Lasa spatiu intre aceste gramajoare deoarece la copt vor creste.

Le poti face mai mici sau mai mari, in functie de preferinte.

Din ingredientele de mai sus ies aproximativ 48-50 choux a la creme.

Coace la cuptorul preincalzit la 200° C timp de 10 minute, pana cand se umfla si incepe sa devina aurii. Dupa acest timp se reduce temperatura cuptorul la 170° C si se coc pentru alte 20-25 minute cu ventilatia pornita.

In cazul in care folosesti un cuptor pe gaz, pentru ultimele 20-25 minute le poti coace cu usa cuptorul intredeschisa.

Daca atunci cand sunt apasate cu degetul opun o oarecare rezistenta, inseamna ca sunt coapte.

Dupa ce s-au copt si le-ati lasat sa se raceasca, taiati cate un capacel.

Se pot umple cu crema de vanilie (reteta aici) sau cu frisca pregatita prin mixarea de smantana lichida cu zahar pudra.

Decoreaza cu zahar pudra.

Acorda nota pentru reteta Choux a la creme

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5,00 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response