Baclavale prepar in fiecare an cu ocazia sarbatorilor de iarna, parca am ceva cu nucile, scortisoara si mierea si am impresia ca nu miroase a Craciun fara ele. Baza pentru baclavale consta din foi.Anul asta am facut o reteta de baclavale mai populara, pe care am luat-o dintr-o carte mai veche de retete. Stiu reteta si de la mama, insa ea face foile acasa, nu le cumpara ca mine. Si eu le-as fi facut dar din cauza serviciului nu prea am timp.
Rezultatul este ceva foarte aromat, gustos si atunci cand le savurezi iti dai seama ca nu ai stat degeaba in bucatarie sa le pregatesti.

Ingrediente
  • un pachet foi de placinta (le puteti prepara si in casa)
  • 1 kg nuci macinate
  • 1 kg zahar
  • 200 g unt
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie si de portocala
  • un varf cutit de sare
Anunturi Sponsorizate

Mod de preparare Baclavale

Baclavale

Scoateti foile de placinta de la rece si le lasati sa stea pentru cateva minute la temperatura camerei. Intre timp, puneti untul, la foc mic, sa se topeasca.

Curatati nucile, le dati prin masina si le amestecati cu 1/2 kg zahar, un varf cutit de sare, zahar vanilat, 4-5 linguri de apa si coaja de lamaie.

Amestecati bine pana cand se formeaza o pasta. Lasati cateva minute sa se lege.

Pregatiti o tava de aragaz, dati drumul la cuptorul preincalzit la 120° C si ungeti tava cu putin unt sau ulei. Asezati prima foaie, ungeti cu unt topit, puneti a doua foaie pe care o ungeti cu unt topit, si a treia foaie la fel, apoi puneti crema de nuca si acoperiti asemanator cu 3 foi, pe care le ungeti cu unt in acelasi mod.

Taiati baclavalele in bucati potrivite si dati la cuptor.

Intre timp va ocupati de prepararea siropului.

Amestecati pana la omogenizare 1/2 kg de zahar, vanilie, 250 ml apa si coaja de lamaie si portocala. Dupa ce scoateti baclavalele de la cuptor, turnati siropul caldut peste fiecare.

Lasati in tava, la insiropat, pentru circa o ora si apoi serviti.

*Nota: Le puteti faci si in forma de triunghi, dar in acest caz trebuie sa taiat de la inceput foile in forma de patrate si sa inveliti in fiecare baclava crema de nuci. Este mult mai rapid sa le preparati asa cum am facut eu, pentru ca nu trebuie sa va ocupati de fiecare in parte. Trebuie sa puneti foile cat mai repede pentru ca odata unse cu uleie ele se usuca rapid si se fac sfaramicioase.