# 0

Cum se face baclavaua turceasca dupa o reteta traditionala, originala as putea spune, cu foi de placinta si nuca, chiar la tine acasa. Eu prepar baclavale prepar in fiecare an cu ocazia sarbatorilor de iarna, parca am ceva cu nucile, scortisoara si mierea si am impresia ca nu miroase a Craciun fara ele. Baza pentru baclavale consta din foi. Anul asta am facut o reteta de baclavale mai populara, pe care am luat-o dintr-o carte mai veche de retete. Stiu reteta si de la mama, insa ea face foile acasa, nu le cumpara ca mine. Si eu le-as fi facut dar din cauza serviciului nu prea am timp.

Baclava turceasca cu foi de placinta
___
Ingrediente
  • 300 g nuca macinata
  • 350 g unt
  • 70 g zahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 praf nucsoara
  • 1 pachet foi de placinta
  • Pentru sirop:
  • 350 ml apa
  • 350 g zahar
  • 150 g miere
  • sucul de la 1/3 lamaie
  • fistic dupa gust

Cum se face baclavaua turceasca cu foi de placinta - reteta traditionala, originala:

Eu am inceput reteta de baclava cu siropul deoarece trebuie sa se raceasca inainte de a-l pune pe baclava.

Intr-o craticioara cu baza groasa, adauga apa si zaharul.

Pune la foc si lasa la foc mic pana cand se leaga siropul, circa 15-20 minute.

Dupa acest timp adauga sucul de lamaie si mai lasa pentru inca cinci minute.

Ia de pe foc, lasa sa se raceasca putin, apoi adauga mierea.

Amesteca bine, apoi lasa deoparte sa se raceasca complet.

Intre timp se pregateste baclavaua propriuzisa.

Amesteca nuca macinata cu zaharul, scortisoara si nucsoara.

Pregateste vasul in care vei pune baclavua.

Eu am pregatit baclavaua intr-o tava de yena.

Pentru ca foile de placinta erau prea mari pentru tava mea, le-am taiat in jumatate.

Daca doresti sa faci baclava in tava aragazului, trebuie sa dublezi cantitatile atat pentru umplutura de nuca cat si pentru sirop.

Topeste untul si unge bine tava. Ia o foaie de placinta si aranjeaz-o pe baza tavii. Unge foaia cu unt.

Ia a doua foaie, aseaz-o peste prima si unge-o cu unt.
Procedeaza in acelasi mod pana cand vei pune 12 foi de placinta, fiecare unsa bine cu unt topit.

Intinde uniform o treime din amestecul cu nuca macinata si niveleaza usor pe toata suprafata. (Eu am pus trei straturi cu nuca, asa ca trebuie sa o impartiti ca sa ajunga.)

Peste nuca aseaza sase foi de placinta unse ca si primele, cu unt. Intinde uniform al doilea strat cu nuca macinata si acopera cu inca sase foi de placinta, unse si acestea cu unt din belsug.

Intinde restul de nuca si acopera baclavaua cu un ultim strat de foi de placinta format din patru foi unse cu unt.

Chiar daca e putin de migala la unsul foilor, rezultatul chiar merita.

Unge bine cu unt partea de deasupra a baclavalei si pune in frigider pentru aproximativ 30 de minute, astfel incat foile sa se inmoaie.

Cand foile s-au inmuiat, scoate baclavaua din frigider si taie cu un cutit foarte ascutit in forma dorita.

Pentru ca este foarte dulce, eu prefer sa o tai in cubulete mici pentru a o consuma cu moderatie.

Unge din nou cu unt suprafata si introdu pe cat posibil unt topit in toate taieturile pentru ca marginile sa nu se usuce prea tare.

Baclavaua astfel pregatita se coace in cuptorul incins la 180° C pentru 30 minute sau pana cand se rumeneste frumos deasupra.

Dupa ce se scoate din cuptor se toarna pe ea siropul de zahar si miere, incet ca sa intre in toate taieturile si sa iasa o baclava insiropata perfect.

Inainte de a servi asteapta pana cand se raceste.

Optional deasupra se poate presara cu fistic.

Acorda nota pentru reteta Baclava turceasca cu foi de placinta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 voturi, media: 4,10 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response